About

Renaldo Markus

 

De emotie van het moment.

De passie voor fotografie begon jaren geleden toen Renaldo Markus zijn eerste camera kocht, een Kodak Sensor. Dat hij er ooit zijn beroep van zou maken, lag niet in de lijn der verwachtingen. Hij vond het gewoon leuk om bijzondere momenten vast te leggen. De weg naar de professionele fotografie voerde langs vele omwegen; een baan als politieagent bij de Rijkspolitie en achttien jaar in de Telecom, waar hij o.a. bij de Primafoon werkte.

Renaldo was weliswaar autodidact, maar hij had van meet af aan een grote feeling voor het juiste klikmoment. Een vervelende ziekte, die hem dwingt langere tijd in het ziekenhuizen door te brengen, gaf de doorslag om zijn hart te volgen en definitief voor de fotografie te kiezen. In z’n ziekenhuisbed met de laptop onder handbereik begon hij zich serieus te verdiepen in de techniek en de theorie van de fotografie. Hij wilde niet meer fotograferen op de automatische piloot, maar de materie echt doorgronden.

Zijn eerste opdrachten kreeg hij van Van Deinse Media, Hij fotografeerde voor bladen als WIT wonen in Twente, Twentelife en het zakenblad TOM. Het was een leerschool waarbij hij zonder omwegen in het diepe werd gegooid. Men was tevreden over het resultaat, al keek Renaldo zelf met een kritischer oog, hij legde de lat heel hoog.  

In diezelfde tijd fotografeerde hij in de weekends voor poppodium Metropool in Hengelo. “Zo combineerde ik heel mooi mijn passie voor muziek met mijn hobby,” zegt hij er zelf over. Het was een gouden greep. Inmiddels is hij een van de vaste huisfotografen voor poppodium Metropool en zijn de concertfoto’s uitgegroeid tot zijn belangrijkste werk. Bij elk optreden is hij aanwezig. Hij geniet van de muziek terwijl hij wacht op het juiste moment om af te drukken. Hij fotografeerde Jett Rebel, Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer, Marcus Miller, Lavinia Meijer en vele andere artiesten. Heather Nova gebruikte zijn foto’s zelfs voor haar Europese tour en zijn foto’s waren te zien in het tv-programma van Witteman en in ´De Wereld Draait Door.´

Wat hem drijft, is zijn niet aflatende nieuwsgierigheid naar de menselijke reactie, de pure emotie van het moment. Wanneer de zaal uit z´n dak gaat, de band volkomen in trance is, als de connectie tussen de artiesten en hun publiek bijna tastbaar is, van heftig tot verstild, gevangen in licht en kleuren. “Muzikanten zijn een eindeloze inspiratiebron. Vooral Methal bands zoals Amon Amarth zijn geweldig,” vertelt Renaldo. “Dan zie je een stel ruige Noormannen wijdbeens op het podium staan en gaan! Wat dat losmaakt bij de mensen! Of Moon Spell uit Portugal. Het is een uitdaging om dat vast te leggen. Mijn beste foto’s?  Waarschijnlijk die van de band Feuerengel, een coverband van Rammstein. Vier keer een uitverkocht huis. Wanneer het gevoel van het publiek en die mannen op het podium samenkomt, om dan af te drukken, dat is het ultieme moment.”

“Ik heb mezelf opgeleid, maar ook veel geleerd bij fotostudio “jeleukstefoto.nl.’ De eigenaar en collega’s daar hebben me wegwijs gemaakt in de geheimen van bruiloften, portretfotografie en  familieportretten.  Dat doe ik ook dat graag, het is een andere tak, maar het zorgt ervoor dat het vak niet eentonig wordt. Een concert, een festival zoals het bevrijdingsfestival in Zwolle of Dauwpop in Hellendoorn, een portret van zijn kinderen… het is elke keer weer een verrassing.”

 

Tekst door Feya Wouda

 

 

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met onderstaand email adres in Hengelo [O]

 

 

  info@buro074.nl

  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Instagram Basic Black
  • Pinterest Basic Black

Uw gegevens zijn verzonden!

All rights reserved /Alle rechten voorbehouden / Copyright on all photo's